Etappe 1 Tour de France 2015

Zaterdag 4 juli. Voor Nederland een belangrijke dag. Het ‘Grand Départ’ zal worden gegeven in Utrecht. 
De rit is een proloog van 13.7 kilometer en dus voor de specialisten zoals Cancellara en Tony Martin gemaakt. Ook Tom Dumoulin is een tegenwoordig een kanshebber. In de Tour de France 2014 werd hij in de laatste tijdrit nog knap 2e achter Tony ‘Der Panzerwagen’ Martin. 

De laatste keer dat de Tour de France startte met een rit tegen de klok was in 2012. Fabian Cancellara won toen in Luik de eerste gele trui door winst in de proloog. Ik kijk nu alvast uit naar etappe 1!

De proloog van etappe 1. De renners starten bij de Jaarbeurs en finishen bij het centraal station van Utrecht aan het jaarbeursplein. De 13.7 kilometer durende proloog gaat geografisch van west naar oost en weer terug. Onderweg komende de renners langs diverse bekende plekken in Utrecht zoals het Galgenwaard Stadion, het stadion van FC Utrecht. Utrecht Science Park en de Universiteit van Utrecht. Ook het historische centrum, de Maliensingel en het Spoorwegmuseum worden gepasseerd door de renners. 

Etappe 2 Tour de France 2015

Zondag 5 juli 2015 is de 2e etappe van de Tour de France. Na de proloog van 4 juli in Utrecht vertrekt het peloton vandaag richting Rotterdam om vervolgens rond ‘Neetje Jans’ te finishen in Zeeland.

De locatie is door de organisatie van de Tour de France zorgvuldig uitgekozen. Ik verwacht zelf dat de wind deze etappe een grote rol zou kunnen spelen. Waaiers rijden levert in de Tour de France altijd leuke momenten op voor de kijkers…                                                                                                                       Etappe 2 zal ongeveer 185 kilometer lang zijn.  

Etappe 3 Tour de France 2015 

Na de sprintersetappe van gisteren is het vandaag de beurt aan de klimmers met een sterk eindschot.
De 3e etappe is een rit 154 kilometer vanuit Anvers (Antwerpen) naar Huy (Hoei) en wordt gereden op maandag 6 juli 2015.

De rit zal een slopende finale kennen. Er is namelijk een aankomst bergop boven de Mur de Huy. Deze klim is slechts 1300 meter lang, maar kent na een rustig begin van 5% stijgingspercentage een slopende voortzetting. Na de eerste 500 meter stijgt de klim met 13% tot een maximaal stijgingspercentage van maar liefst 19%.


Etappe 4 Tour de France 2015

Etappe 4 start in Seraing, een stad met ruim 62000 inwoners ten zuiden van Luik. Seraing is vooral bekend uit de tijd van industriële revolutie. Op wielergebied kennen we Seraing uit de start van de 89ste Giro d’Italia. Destijds met een proloog in Seraing van 6 kilometer. De rit werd gewonnen door Paolo Savoldelli.

De Tour de France kwam hier in 2012 ook langs. Peter Sagan won de massasprint voor Cancellara in de 1e etappe na de proloog die gereden werd in Luik. 

Etappe 5 Tour de France 2014

Etappe 5 is een etappe die met een grote rode cirkel bij ons in de agenda staat. Op deze beruchte woensdag 9 juli 2014 gaat het peloton de kasseien over richting België. Er wordt vertrokken vanuit Ieper en de finish is in Arenberg / Porte de Hainaut. De lengte van de 5e etappe van de Tour de France is weliswaar maar 156 kilometer, maar zeer verraderlijk. Grote namen als Froome en Contador hebben al aangegeven op te zien tegen deze kasseienetappe. Daarnaast is dit voor mensen uit Nederland en Belgie de ultieme gelegenheid om de Tour de France vanaf dichtbij te bekijken.

Etappe 6 Tour de France 2014

Etappe 6 van de Tour 2014 vertrekt vanuit Arras. In 194 kilometer wordt er naar Reims gereden. De etappe wordt verreden op donderdag 10 juli 2014. Etappe 6 is een vlakke etappe waarin de sprinters zich weer kunnen onderscheiden. Reims heeft en verleden met Nederlandse wielerhelden. De koning der kermiskoersen: Theo Middelkamp, werd in 1947 de eerste Nederlandse wereldkampioen wielrennen in Reims. 

Etappe 7 Tour de France 2014

Etappe 7 van de Tour 2014 gaat van Epernay naar Nancy. In een vlakke etappe van 233 kilometer gaat het peloton door de champagnestreek van Frankrijk heen. Grote kanshebbers voor de overwinning in deze etappe zijn de sprinters. De verwachting is namelijk dat deze etappe zal eindigen in een massasprint. Net als etappe 6 heeft ook de finishplaats van etappe 7 een connectie met Nederlandse Wielrenners. Joop Zoetemelk won in 1974 de vierde etappe van de Tour. Het parcours ging toen van Reims naar Nancy. 

Etappe 8 Tour de France 2014

Etappe 8 op zaterdag 12 juli 2014 wordt de eerste bergetappe. De 161 kilometer lange rit gaat van Tomblaine naar Gerardmer en eindigt met 3 beklimmingen. De eerste 135 kilometer zijn heuvelachtig maar daarna zal de Tour de France 2014 gaan losbarsten. De eerste beklimming is de Col de la Croix des Moinats en is 885 meter hoog. Het gemiddelde stijgingspercentage tijdens deze 7,6 kilometer lange klim is 6%. Na deze beklimming volgen nog 2 korte beklimmingen: De Col de Grosse Pierre van 3 kilometer met een stijgingspercentage van 7,5%. Er wordt afgesloten met een finish op de Gerar La Mauselaine. Dit is een klim van 1,8 kilometer met een stijgingspercentage van 10,3%. Bekijk hieronder de profielen van de beklimmingen in deze mooie etappe.

etappe 8 profiel tour 2014

Etappe 9 Tour de France 2014

Etappe 9 van de Tour de France wordt verreden op 13 juli 2014. De etappe is 166 kilometer lang en gaat van Gerardmer naar Mulhouse. Het is een bergachtige etappe waarbij de sprinters toch weer kansen krijgen. Dit komt omdat de laatste klim op meer dan 40 kilometer van de finish ligt. Hierdoor is er ruimte voor het peloton om eventuele gaten dicht te rijden. Deze rit door de Vogezen is voor de rustdag de laatste kans voor de sprintploegen. Daarnaast zijn er ook weer punten voor de groene trui te verdienen.

Etappe 10 Tour de France 2014

Etappe 10 wordt verreden op 14 juli 2014. Op quatorze juillet, de Franse nationale feestdag, gaat het peloton in 161 kilometer van Mulhouse naar Planche des Belles Filles. In deze bergetappe zullen de Franse renners vol op de aanval gaan. De vraag is alleen of ze kans maken in deze bergetappe. Het is de laatste etappe voor de rustdag op 15 juli en de klassementsrenners zullen met een goed gevoel het eerste deel van de Tour af willen sluiten. In totaal staan er deze etappe 6 cols op het programma. De finish in La Planche des Belles Filles is op 1031 meter hoogte. In 2012 was deze berg ook onderdeel van de Tour de France. Toen won Chris Froome bovenop deze berg.

Etappe 11 Tour de France 2014

Etappe 11 van de Tour 2014 wordt verreden op 16 juli 2014. Dit is de eerste etappe na de rustdag. Het parcours brengt het peloton van Besancon naar Oyonnax. Dit is een vlakke etappe van in totaal 186 kilometer lang. Het is stilte voor de storm, over 2 ritten gaan de renners weer de bergen in. Dit is dus de uitgelezen kans voor de sprinters om een overwinning te pakken. De etappe finisht in Oyonnax. De Tour de France deed deze plaats nog nooit aan.

Etappe 12 Tour de France 2014

Etappe 12 van de Tour de France brengt de renners van Bourg en Bresse naar Saint Etienne. In een vlakke etappe van 183 kilometer krijgen de sprinters voorlopig de laatste keer de kans om te excelleren. Recente herinneringen aan de route waar de renners langsgaan zijn van Tom Boonen. In 2007 ging de Belgische spurter in Bourg en Bresse er met een etappeoverwinning vandoor. De finishplaats Saint Etienne staat voor eeuwig in het wielergeheugen van de Nederlanders. De Tour de France van 1980 schreef de Nederlandse wielerploeg Raleigh maar liefst 11 etappes op hun naam. Joop Zoetemelk won de individuele tijdrit met start en finish in Saint-Etienne.

Etappe 13 Tour de France 2014

Etappe 13 van de Tour de France brengt de renners van Saint-Etienne naar Chamrousse. Een prachtige etappe van precies 200 kilometer. De etappe heeft een finish bergop na een klim van ruim 18 kilometer. Voordat het peloton bij deze laatste klim is aangekomen moeten ze eerst 2 andere cols bedwingen. Opwarmer is de 812 meter hoge Col de la Croix de Montvieux. Vervolgens moet de 1145 meter hoge Col de Palaquit belkommen worden. De klim is 14 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1%. De finish in Chamrousse is op 1730 meter hoogte. De renners moeten 18,2 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%. Bekijk hieronder het profiel van deze prachtige bergetappe.

etappe 13 tour 2014

Etappe 14 Tour de France 2014

Etappe 14 wordt verreden op zaterdag 19 juli en is een bergetappe door de Alpen. De etappe vertrekt vanuit Grenoble en gaat over een 177 kilometer lang parcours naar Risoul. Net als etappe 13 is de finish van etappe 14 bovenop de berg. Dit maal op 1855 meter hoogte. In deze etappe staan er 3 grote cols op het programma en is het geen moment vlak. De eerste col is de Col du Lautaret van 2058 meter hoog. De klim is met 34 kilometer lang en slopend en het gemiddelde stijgingspercentage is 3,9%. Vervolgens gaat het peloton via het dal naar Briancon om de Col d’ Izoard te beklimmen. Deze berg is 2360 meter hoog. De klim is 19 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%. Tenslotte de finish richting Risoul. Dit is een klim van 12,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9%. De sprinters moeten oppassen dat ze op het einde van de dag op tijd binnenkomen. Een renner met slechte benen zal op 19 juli een hele zware dag krijgen. 

 

Etappe 15 Tour de France 2014

Etappe 15 van de Tour de France wordt verreden op 20 juli 2014. Het peloton vertrekt vanuit Taillard en gaat in 222 kilometer naar Nimes. Voor de niet-klimmers een verademing ten opzichte van de loodzware etappe van gisteren. De etappe is wel erg lang. Het is de laatste etappe voor de rustdag dus de kans is groot dat avonturiers die nog energie over hebben er vandoor gaan. Desalniettemin is de kans groot dat er door een compleet peloton gesprint gaat worden in Nimes. 

Etappe 16 Tour de France 2014

Etappe 16 is de eerste etappe na de tweede rustdag in de Tour de France 2014. De etappe wordt verreden op dinsdag 22 juli 2014 en brengt het peloton van Carcassonne naar Bagneres de Luchon. Het is een 237 kilometer lange bergetappe. Een geweldige aftrap voor de laatste tourweek. Verschil met de eerdere bergetappes van deze toureditie is dat de finish in Bagneres de Luchon onderaan de berg is, in plaats van bovenaan. Vandaag staan 3 cols op het programma: de Col de Portet-d’Aspet, de Col des Ares en als laatste de Port de Bales. De laatste klim is een pittige. In 11,7 kilometer wordt er naar 1755 meter hoogte gefietst. Dit met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7%. Doordat de finish onderaan de berg is bestaat er het risico dat renners seconden willen goedmaken in de afdaling.

Etappe 17 Tour de France 2014

Etappe 17 van de Tour de France 2014 kan een sleutelrol spelen in het klassement. De 125 kilometer lange etappe van Saint Gaudens naar Soulan Pla d’Adet bevat 4 zware cols. De finish is bovenop de laatste col. De etappe wordt verreden op woensdag 23 juli 2014. De eerste col is de Col du Portillon. Dit is een 8,3 kilometer lange beklimming met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1%. Vervolgens gaat het peloton de Col de Peyresourde over. Dit is een 13,2 kilometer lange beklimming met een stijgingspercentage van eveneens 7%. Col nummer 3 is de Col de Val Louron-Azet van 7,4 kilometer. Gemiddelde stijginspercentage van 8,3%. Als toetje ligt de finish op het einde van een 10,2 kilometer lange beklimming. De Saint-Lary-Soulan Pla d’Adet heeft een stijgingspercentage van 8,3% en is 1680 meter hoog.

Etappe 18 Tour de France 2014

Etappe 18 gaat van Pau naar Hautacam. De etappe is 145 kilometer lang en wordt verreden op donderdag 24 juli 2014. Het is de laatste bergetappe van deze editie van de Tour de France. Deze etappe staan er twee prachtige cols op het programma: Col du Tourmalet en Hautacam. De Tourmalet is 2115 meter hoog. In een klim van 17,1 kilometers stijgen de renners gemiddeld 7,3%. De finish ligt in Hautacam op 1520 meter hoogte. De klim hier naartoe is 13,6 kilometer met een stijgingspercentage van 7,8 gemiddeld. Een prachtige afsluiter van de bergetappes in de Tour de France van dit jaar. 

Etappe 19 Tour de France 2014

Etappe 19 van de Tour de France is een vlakke etappe van in totaal 208 kilometer. Het peloton gaat van Maubourguet naar Bergerac. De etappe wordt verreden op 25 juli 2014. De meeste renners zullen opgelucht zijn dat ze de Pyreneeën voorbij zijn. Op deze laatste reguliere etappe is het weer eens beurt aan de sprinters om zich te laten zien. Na deze etappe is het alleen nog een individuele tijdrit en de laatste etappe richting Parijs natuurlijk. 

Etappe 20 Tour de France 2014

Etappe 20 van de Tour de France is een individuele tijdrit. De renners gaan op zaterdag 26 juli in een 54 kilometer lange tijdrit van Bergerac naar Perigueux. In Perigueux vond twee keer eerder een tijdrit plaats. De tijdrit is met 54 kilometer opvallend lang en klassementsrenners met slechte benen kunnen veel tijd verliezen. Daarnaast is er in de positieve zin een mooie kans voor specialisten om een paar plekken in het klassement te stijgen. Het is uniek te noemen dat er dit jaar slechts 1 individuele tijdrit op het programma staat. Je mag er vanuit gaan dat zonder valpartijen op de laatste dag op 26 juli het eindklassement vastgesteld wordt. 

Etappe 21 Tour de France 2014

Etappe 21 is de traditionele slotetappe van de Tour de France met finish in Parijs. Op zondag 27 juli gaat het peloton over een parcours van 136 kilometer van Evry naar Parijs. De verwachting is dat de rit gemoedelijk zal verlopen en de truidragers onderweg een glaasje champagne drinken. Zoals altijd gaat er ook dit jaar weer gesprint worden op de Champs-Elysees. Vorig jaar ging Marcel Kittel er met de winst vandoor in deze laatste sprint van de Tour de France.

Tourspel 2015

Doe mee